|
|
Unit12 Innovation语篇素养提升
Ⅰ.阅读理解
A
Before the end of the year, employees at Ubiquitous Energy, a company in Redwood City, Calif, will gather in a window-lined conference room to stare toward the future. That's because their new glass windows will offer more than an amazing view of the North California landscape. They will also be able to power the company's lights, computers and air conditioners.
Several years in the making, Ubiquitous' energy-producing glass is a remarkable technological achievement. Its power lies in the layers of organic polymers (聚合物) between sheets of glass. As light enters the window, the flow of electrons between the polymer layers creates an electric current, which is then collected by tiny wires in the glass.
“It's sort of like a transparent computer display run in reverse (反过来),” says Veeral Hardev, director of business development at Ubiquitous Energy. “Instead of electricity being shuttled to different points in a display to light them up, light is producing electricity to be shuttled out of different points in the window.”
Right now the windows produce about a third as much electricity from a given amount of sunlight as the typical solar cells used in roof panels (板).These windows, about half as transparent as ordinary glass, don't work as well as transparent ones. Hardev says the company is likely to improve the transparency significantly. As for the lower output of electricity, he notes that windows can cover a much greater surface area than a roof, so numerous windows will produce a surprisingly larger amount of electricity than the production from a rooftop full of higher-efficiency solar panels. “You could do both.” says Hardev. “But you'll get more from the windows. The biggest challenge, he adds, is increasing the windows from less than two square feet currently to about 50 square feet.”
【解题导语】 本文是一篇说明文。文章讲述了普遍能源公司研发出的新玻璃窗,这种窗子不仅可以让光线进入屋内,还可以为公司的灯、计算机和空调供电。
1.What makes the new glass windows special?
A.They can offer an amazing view.
B.They are controlled by computers.
C.They can power the conference room.
D.They can help stare toward the future.
C 解析:细节理解题。根据第一段中的“They will also be able to power the company's lights, computers and air conditioners.”可知,新窗子还能够为公司的灯、计算机和空调供电。由此可知,新的玻璃窗与众不同的是它们可以供电。
2.What can affect power production according to the passage?
A.The transparency of the glass.
B.The quality of the rooftop.
C.The height of the solar panels.
D.The thickness of the glass.
A 解析:推理判断题。根据第四段中的“These windows, about half as transparent as ordinary glass...improve the transparency significantly.”可知,玻璃的透明度会影响发电量。
3.Which of the following is the best title for the passage?
A.Windows: A New Challenge of Technology
B.Windows: No Longer Just for Letting in the Light
C.Power: A Pressing Problem in the Near Future
D.Power: Not Enough from Rooftop Solar Panels
B 解析:标题归纳题。通读全文尤其是第一段可知,普遍能源公司研发出的新玻璃窗不仅可以让光线进入屋内,还可以为公司的设施供电。因此B项最适合作文章标题。
B
British shoppers buy 2.15 million tonnes of clothing and shoes annually, yet UK citizens have an estimated £30 billion worth of unused clothing gathering dust at the back of the wardrobe (衣柜).But new technology could see the end of that, with the garments themselves giving owners a gentle reminder of their existence.
“Smart clothes” could help us clear out our drawers by sending messages or tweeting us if they haven't been worn for a good while. If these alerts are ignored,the garments will get in touch with a clothing charity and ask to be reused,with an organization automatically sending out donation information. They could also be programmed to put themselves up for auction (拍卖) on eBay.
Academics at Birmingham City University are developing the “connected wardrobe” to encourage more suitable clothes consumption. The concept sees garments tagged (给……加标签) using washable contactless technology,known as radio-frequency identification.
Mark Brill,senior lecturer at Birmingham City,said:“Think of the surprise when an owner suddenly receives bids for items they didn't know were in their wardrobe”.
“The connected wardrobe is a practical, pleasant concept to encourage people to think about their clothing consumption. Finally,I hope it will encourage more appropriate fashion consumption.” He added, “Perhaps we can even move away from the idea of ‘ownership’ of clothing. When we've worn them enough, the items will pass themselves on to their next keeper to wear.”
It follows in the footsteps of the “Internet of Things”—a concept that sees ordinary household items connecting to the Internet in order to share information. From adjusting your alarm clock to monitoring the temperature of your home,the Internet is changing the way we live.
Now,the “Internet of Clothes” will see that neglected garments will tweet and text the owners “asking” to be worn depending on the weather and frequency of wear. Clothes will keep track of other information such as who owned it previously, as well as how much it originally cost, who made it and how much the worker was paid for it.
【解题导语】 本文是一篇说明文。文章介绍了新型“智能衣服”和“智能衣柜”,这一科技发明可以帮助人们更好地管理自己的衣服,树立正确的消费观念。
4.What does the author say about “smart clothes”?
A.They have gained in popularity.
B.They may be donated on eBay.
C.They may be recycled if long forgotten.
D.They give warnings if worn out.
C 解析:细节理解题。根据第二段中的“‘Smart clothes’ could help us clear out our drawers...an organization automatically sending out donation information.”可知,关于“智能衣服”,如果它们长期被遗忘,它们可能会被服装慈善机构回收利用。
5.How does Mark Brill find the “connected wardrobe”?
A. It changes people's shopping habits.
B.It helps people buy cheaper clothes.
C.It improves consumers' confidence.
D.It contributes to right consumption attitudes.
D 解析:细节理解题。根据第五段内容可知,马克·布里尔认为“智能衣柜”鼓励人们思考自己的服装消费和更合适的时尚消费,说明智能衣柜有助于人们树立正确的消费态度。
6.What is indicated in the last two paragraphs?
A.Clothes are sold online at a low price.
B.Internet is a platform to share items.
C.Clothes can be a source of information.
D.Weather affects the connected wardrobe.
C 解析:推理判断题。根据最后一段中的“Clothes will keep track of other information...how much the worker was paid for it.”可知,“智能衣服”会记录一些信息,说明衣服可以是信息的来源。
7.What's the author's attitude to the new technology?
A.Approving. B.Skeptical.
C.Critical. D.Uninterested.
A 解析:观点态度题。根据第一段内容可知,英国公民有大约价值300亿英镑的未穿过的服装在衣柜后面积满灰尘,这是很浪费的,作者认为新技术会改变这一现象,说明作者对新技术是赞成的。
Ⅱ.七选五
Wakeful Rest
When many students finish studying, they often go straight to another activity. 1.________ Some might even play a video game or watch television. But research suggests that resting after your study may be a both no-cost and effective way to help you remember what you have studied and improve your learning.
2.________ Resting is difficult when you have too much stimulation (刺激) from electronic devices, lights and so on. While this might sound unusual to you, many studies have explored benefits of resting after learning—what is called “wakeful rest”. A study examined how well old people in good health could remember certain words, from which researchers found old adults who rested for 10 minutes after learning had better memory. “A period of wakeful rest immediately after new learning improves free recall,” the researchers wrote. 3.________
Another study found that both young and old adults were able to better remember, or recollect, information from given passages after doing wakeful rest. The findings appeared in Neuroscience Letters.4.________ “Wakeful rest led to higher overall recollection in both age groups,” the researchers noted. They thought wakeful rest allows for superior memory consolidation(巩固), resulting in stronger representations of experienced events which can be discovered by tests of free recall and recognition.
5.________ Rest quietly for five to ten minutes. Do not look at your phone, read stories or play games. Just limit the amount of stimulation you get. It is really that easy!
A.Such an activity promotes good health.
B.Perhaps they look at their phone or go online.
C.The results were strong even after seven days, they added.
D. This study involved 45 young people and 40 elderly adults.
E.If you want to give “wakeful rest” a try, here are a few simple things to do.
F.Working long hours can greatly increase the risk of suffering injury or illness, a study says.
G.The basic idea is that your brain gets a chance to rest by reducing your activity after the study.
【解题导语】 本文是一篇说明文。文章介绍了“清醒的休息”的原因、好处及做法。
1.B 解析:根据上文“When many students finish studying, they often go straight to another activity.”及下文“Some might even play a video game or watch television.”可推知,空处应该是承接上文,讲述学生可能会做什么活动。选项B符合语境。
2.G 解析:根据第一段中的“But research suggests that...improve your learning.”和下文 “Resting is difficult when you have too much stimulation from electronic devices, lights and so on.”及设空位置可知,空处承上启下,介绍这种休息方式的基本要求是什么。选项G符合语境。
3.C 解析:根据上文“A period of wakeful rest immediately after new learning improves free recall”可知,此处提到了学习活动后休息的好处。所以空处的内容应同样为对这种好处的描述。C选项与前文意思相承接,符合语境。
4.D 解析:根据下文“Wakeful rest led to higher overall recollection in both age groups”可知,空处应是讲述研究中参与的两个人群。D选项与文意相符。
5.E 解析:根据下文“Rest quietly for five to ten minutes...It is really that easy!”可知,此处讲述一些休息的具体做法。因此空处应是概括性的表述。选项E符合语境。
Ⅲ.语法填空
Li Daiyu and her cousin Liu Qian decided 1.____________(fly) to Vancouver and then take the train. Before starting out, they spent 2.____________ couple of days in Vancouver, seeing the sights. During the first day, 3.__________ is typical of Vancouver, it rained. The next morning, the two girls 4.____________ (arise) early to take the train to Lake Louise, passing through the Canadian Rockies. In addition 5.____________ seeing spectacular mountain peaks and forests, one highlight of their trip was being able to see many different creatures. The next stop is Edmonton, which is 6.____________ (freeze) cold in winter. Heading southeast, they went through two wheat-growing provinces, where they saw 7.____________ (bunch) of farms that covered a very large area. It was not until 9:30 a.m. 8.____________ they finally reached the capital of Ontario, Toronto. Standing in the distance, they were 9.____________ (astonish) to see misty clouds rising from the great Niagara Falls. That night they proceeded to the next leg of 10.____________ (them) trip to Montreal.
【解题导语】 本文是一篇记叙文。文章讲述了李黛玉和表姐游览加拿大的故事。
1.to fly 解析:考查非谓语动词。decide to do sth.意为“决定做某事”,为固定搭配。
2.a 解析:考查冠词。a couple of 意为“几个……”,为固定搭配。
3.as 解析:考查定语从句。根据句意可知,此处表示“正如往常”一样。用as代替“it rained”这个情况,在从句中充当主语。
4.arose 解析:考查动词的时态。分析句子可知,空处是句子的谓语;根据前文语境可知,时态为一般过去时,动词应用过去式。
5.to 解析:考查介词。 in addition to为固定短语,意为“除了……之外”。
6.freezing 解析:考查非谓语动词。 freezing意为“非常冷”,放在形容词cold前作状语,表示程度。
7.bunches 解析:考查名词复数。根据语境可知,她们经过了两个省份,应是见到了很多农场,所以此处用bunches of意为“大片的、大量的”。
8.that 解析:考查强调句。 根据句意并分析句子结构可知,此处为强调句型“It is/was+强调部分+that/who...”,强调内容指时间,所以此处用that引导。
9.astonished 解析:考查形容词。分析句子可知,空处为句子的表语,主语they为人,应用-ed形式的形容词形容人的感受。
10.their 解析:考查代词。 空后为名词trip,应用形容词性物主代词修饰。
|
|