找回密码
 立即注册
搜索
查看: 52|回复: 0

[必修1] 专题02 Unit 3 Celebrations Lesson 1 Spring Festival导学案 (原卷版) -(北师大版20

[复制链接]

9010

主题

224

回帖

8万

积分

管理员

积分
87808
发表于 2025-9-16 09:07:54 | 显示全部楼层 |阅读模式

专题02 Unit 3 Celebrations Lesson 1 Spring Festival精品导学案 (解析版)

1. occount
教材语境P52 Read the three readers' accounts.
【例句展示】
1. She gave the police a full account of the incident.
2. He had to leave his beloved basketball team on account of his injured legs.
3. On no account can we ignore the value of knowledge, as well as practical experience.
【用法总结】
    account n描述,报道;(银行)账户;账目;解释,说明vt.认为是,视为
take ...into account把……考虑在内  
on account of  因为,由于
on no account  决不
give an account of报告;叙述;说明
account for  解释;说明;(数量,比例上)
【即学即练】
1. ____________ no account should the house be left unlocked.
2. Coursework is taken ____________ account as well as exam results.
3. The flight was postponed ____________ account of bad weather.
4. According to the World Bank, China accounts ____________ about 30 percent of total global fertilizer consumption.
Keys: 1. On 2. into 3. on 4. for
2. Congratulations
教材语境P52 Next, the Chinese character Fu was attached upside down to our front door.
【例句展示】
1. He attached the label to his suitcase.
2. My parents always attach great importance to my getting a good education.
3. For further information, please contact us on the attached form.
【用法总结】
attach vt 贴;固定;附上attachment n附件attached adj.依恋的;附属于(作表语)
attach ...to ...把……附在……上,把……固定到……上
attach importance to 认为……重要/有意义
be attached to                  附属于;依恋
1. On returning home, she found a note ______________ (attach) to the door, reading Call in later.
2. The boy is now studying in the middle school ______________ (attach) to Peking University.
3. Many of us teenagers attach much more importance ______________ our phones than to our friends.
Keys: 1. attached 2. attached 3. to
3. scare
教材语境P52 Mrs Chen said that it was to scare away the monster Nian.
【例句展示】
1.The dog scared the thief away.
2.Hearing the sudden shot, the little boy was almost scared (scare) to death.
3. At first, John was scared of planes, but two years later, flying to other countries on business is his main business.
【用法总结】
scare vt吓唬;使(某人)惊恐scary adj令人惊恐的scared adj感到害怕
scare sb into doing sth 威胁/恐吓某人做某事
scare sb/sth away 把……吓跑
be scared of doing sth 害怕做某事
be scared to death 吓得要死
1. I was nearly (scare) to death when hearing that big noise.
2. I think prison is going to be a (scare) thing for Harry.
2. She (scare) to stay outside after 19 o'clock because she was scared of (rob).
Keys: 1. scared 2. scary 3. was scared, being robbed
3. decorate
教材语境P53 Every year, the moment I get on the train, I am surrounded by Shanxi accents — I know that I am heading home to my family
【例句展示】
1. He likes to surround himself with beautiful things.
2. As soon as he got out of the airport, the famous pop star was surroundedby his fans.
【用法总结】
surround vt环绕,围绕surrounding adj周围的,环绕的surroundings n环境
surround sb with sth使某人/某物被某人/某物包围
be surrounded by/with  被……围绕着;周围是……
1. We stood at the edge of the lake, which _______________(surround) by trees.
2. Standing on the top of the mountain, we can have a good view of the _______________(surround) hills.
3. She felt uneasy in the unfamiliar _______________(surround).
Keys: 1. is surrounded 2. surrounding 3.surroundings
5. decorate
教材语境P52 It is believed that when Fu is put upside down, happiness arrives.
【例句展示】
1. It is believed that tea was brought to Korea and Japan during the 6th and 7th centuries.
2.It'sreportedthat the way people spend their holidays has changed a great deal in the past ten years.
【用法总结】
It's said that ...=sb is said to do据说……
It's reported that ...=sb is reported to do 据报道……
It is believed that…=sb is believed to do 据相信……
1. The professor is said _________________(succeed) in carrying out this experiment.
2. It's reported ____________ the way people spend their holidays has changed a great deal in the past ten years.
3. Education is believed ______________(be) the most important issue facing the government.
Keys: 1. to have succeeded 2.that 3.to be
Unit 3 Celebrations Topic Talk能力提升A
一、词形转换
1.立即的,立刻的adj________________即刻,马上 adv________________……conj ________________
2.团聚,聚集vt________________聚会n________________
3.装饰,装修vt ________________装修,装饰物n________________
4.总结vt ________________总结;缩写n ________________
5.主人;东道主;主持人n______________主人;女主持人n_____________主持vt_____________
6.扫,打扫 vt _____________pt ____________pp_____________
7.字,字体;人物,角色n ________________特色,特征n ________________有……特色的adj ________________
8.贴;固定;附上vt ________________附件n ________________
9.期望;预料vt _______________期望;意料中的事n ________________期待的,期望的adj ________________
10.吓唬;使(某人)惊恐vt _____________令人惊恐的adj________________感到害怕adj________________
11.飞行vt ________________ pt ____________pp_____________飞行;航班n ________________
12.环绕,围绕vt ________________周围的,环绕的adj ________________环境n________________
13.退休;退役vi ________________退休,退役n ________________退休的adj________________
14.欢欣,愉快,喜悦n_____________喜悦的,高兴的adj _______________喜欢;享受adj ________________
15.起源;出身n________________原始的;原来的adj ________________原始地;原来地adv_______________
16.风俗;习惯;传统n ________________海关n ________________顾客n ________________
一、词形转换答案
1.immediate, immediately, immediately 2.gather, gathering 3.decorate, decoration 4.summarize, summary 5.host, hostess, host 6.sweep, swept, swept 7.character, characteristic, characteristic 8.attach, attachment 9.expect, expectation, expectant 10.scare, scary, scared 11.fly, flew, flown, flight 12.surround, surrounding, surroundings 13.retire, retirement, retired 14.joy, joyful, enjoy 15.origin, original, originally 16.custom, customs, customer
二、识词知义
1.snack                        n
2.account                 n
3.wine                        n.
4.accent                        n  
5.hotpot                         n
6.firecracker                 n   
7.buzz                         vt
8.throughout          prep
二、识词知义答案
1.snack                        n 小吃;点心
2.account                 n 描述;报道
3.wine                        n. 葡萄酒
4.accent                        n口音
5.hotpot                         n 火锅
6.firecracker                 n  鞭炮,爆竹
7.buzz                         vi 闹哄哄,喧闹
8.throughout          prep 在整个期间,自始至终
三、高频短语
1.have a family gathering
2.make dumplings
3.get together
4.put up decorations
5.prepare snacks
6.let off fireworks  
7.clean the house from top to bottom
8.sweep away the dirt of the past year
9.attach the character Fu upside down to the door
10.It is believed that
11.light up the night sky
12.wish sb a happy new year
13.a 16-year-old exchange student
14.book tickets as early as possible
15.take care in doing
16.a bottle of wine
17.the moment
18.be up to
19.talk of old times
20.a retired grandmother
21.retire from
22.buzz with activities
23.throughout the winter
24.keep the spirit of the family
25.scare away the monster Nian
26.the Lantern Show in Datong
三、高频短语答案
1.have a family gathering 家庭聚会
2.make dumplings 包饺子
3.get together 团聚,聚会
4.put up decorations 张贴装饰品
5.prepare snacks 准备火锅
6.let off fireworks  燃放烟火
7.clean the house from top to bottom 彻底扫房子
8.sweep away the dirt of the past year 扫除一年的灰尘
9.attach the character Fu upside down to the door倒贴福字
10.It is believed that据相信
11.light up the night sky 照亮夜空
12.wish sb a happy new year 祝福某人新年好
13.a 16-year-old exchange student 一位16岁的交换生
14.book tickets as early as possible 尽早订票
15.take care in doing 精心做某事
16.a bottle of wine 一瓶酒
17.the moment ……
18.be up to 忙于某事
19.talk of old times 叙旧
20.a retired grandmother 退休老奶奶
21.retire from……退休
22.buzz with activities 干活闹哄哄
23.throughout the winter 整个冬天
24.keep the spirit of the family 保持家风
25.scare away the monster Nian 吓跑怪物年
26.the Lantern Show in Datong 大同灯展
品句填词
1. He answered our question in English but with a thick __________ (口音).
2. I didn't expect them to jump for __________ (欢欣) at the news.
3. They export their products to markets __________ (在整个期间) the world.
4. When the headteacher asks us to do something, we do it __________ (马上).
5. In Chinese __________ (风俗), people often set off fireworks on the Chinese New Year.
6. Owing to the bad weather, the __________ (航班) was delayed for a couple of hours.
7. He was too shocked to give an __________ (描述) of what had happened.
8. Some drivers like to draw some special patterns as __________(装饰品) on their cars.
9. Everyone admires her strength of __________(性格) and determination.
10. She__________ (害怕) of going out alone.
四、品句填词答案
1. accent 2. joy 3. throughout 4. immediately 5. custom 6. flight 7. account 8. decorations 9. character 10.is scared
五、单句填空
1. She put some __________ (decoration) on the Christmas tree.
2. I came __________ (immediate) I'd finished my work.
3. It is wise of parents to attach great importance ____________their children's education.
4. __________ (surround) by many people, this spokesman made an inspiring speech.
5. In spite of the fact that his __________ (origin) experiments had failed, Professor White stuck to his research.
6. How do you fill your day now that you __________ (retire)?
7. The others waited, looking at him __________ (expectant).
8. I feel __________ (joy) every time I go out for a run.
9. People __________ (scare) to take the buses late at night.
10. I want to know if she can put me__________ for a few days.
五、单句填空答案
1. decorations 2. immediately 3. to 4. Surrounded 5. original 6.have retired 7. expectantly 8. joyful 9. are scared 10. up
Unit 3 Celebrations Lesson 1 Spring Festival能力提升B
一、阅读理解
A
Top Music Festivals in 2021
Coachella
Selling out fast every year, the Indio desert becomes a fashionable place where the coolest bands are watched by trendy people and celebrities. Near the top of everyone's bucket list of festivals, Coachella is a constant source of annual expectation and a hotbed for musical discussion.
When &. where: April 9-11 &. 16-18, 2021; Indio
Ultra Music Festival
Seen as the ultimate gathering for electronic music fans across the nation and globe, the streets of Miami turn into a bold and bumping party with popular DJs playing what will be the sounds of summer.
When & where: March 26-28, 2021; Miami
South By South West
Regarded as the ultimate trend-setter and launcher of careers, SXSW is an annual showcase of music, films and interactive highlights enjoyed through performances, showcases, talks, screenings and more. Virtually taking over the city of Austin, everyone in the world of music from fans to media flock here to discover the next big thing.
When &, where: March 16-20, 2021; Austin
The Governors Ball Music Festival
Another event which proves the music loving potential of Randall's Island Park is Governors Ball, an exciting and infectious mix of rock, hip-hop, electronic, pop and folk.  Providing a variety of music and food tastes, whether you look to kick back and relax or dance to the beats, Governors Ball has what you want.
When & where: June 11-14, 2021; New York
1. Which music festival lasts the most days?
A. Coachella        B. Ultra Music Festival.
C. South By South West        D. The Governors Ball Music Festival.
2. What is special about Ultra Music Festival?
A. It's held in a park.
B. It features electronic music
C. It's a gathering of popular DJs.
D. It's the most popular in the country.
3. Which city could you go if you love both music and movies?
A. Indio.        B. Miami.        C. Austin        D. New York.
【分析】这是一篇应用文。主要介绍了2021年四个著名的音乐节。
1. 细节理解题。对照每一节中“When &. where”部分,根据Coachella下列“When &. where: April 9-11 &. 16-18, 2021; Indio(何时&.何地:49-11&.2021616日至18日;Indio)”可知, Coachella持续六天,是四个音乐节里面持续时间最长的。故选A项。
2. 细节理解题。根据第二节Ultra Music Festival下列段落中“Seen as the ultimate gathering for electronic music fans across the nation and globe(被视为全国乃至全球电子音乐爱好者的终极聚会……)”可知,Ultra Music Festival是一个以电子乐为主的音乐节。故选B项。
3. 细节理解题。根据第三节South By South West下列段落中“Regarded as the ultimate trend-setter and launcher of careers, SXSW is an annual showcase of music, films and interactive highlights enjoyed through performances, showcases, talks, screenings and more. Virtually taking over the city of Austin, everyone in the world of music from fans to media flock here to discover the next big thing. (作为终极潮流的引领者和职业生涯的启动者,SXSW是一个通过表演、展示、演讲、放映等方式享受音乐、电影和互动亮点的年度展示。几乎占领了整个Austin市,音乐界的每个人,从歌迷到媒体,都聚集在这里来发现下一个大事件。)”可知,如果你既喜欢音乐又喜欢电影,你应该去Austin市。故选C项。
B
It would be easy to believe that Mother’s Day was created by a greeting card company. After all, the day is celebrated with special sales and brunches, lots of presents and massive advertising campaigns. But the day was actually conceived more than a century ago by Anna Jarvis of West Virginia as a way of honoring the sacrifices mothers made for their children.
Jarvis’s mother, Ann Reeves Jarvis, helped start “Mothers’ Day Work Clubs,” teaching women how to care for their children. During the Civil War, she organized “Mothers’ Friendship Day,” where mothers of Union and Confederate soldiers met to try to promote harmony. The younger Jarvis Was inspired by all the things her mother had accomplished with her social work.
When Jarvis was young, she overheard her mother praying, “I hope and pray that someone, sometime, will find a memorial mother’s day honoring her for the matchless service she offers to humanity in every field of life.” When her mom died in 1905, Jarvis looked through all the sympathy cards she received. She underlined all the kind words that praised her mother, reading them over and over. The outpouring of kindness for her mother inspired her to create a day to honor all mothers.
The white carnation was her mother’s favorite flower, so it became the symbol for the day. She said it symbolized the truth, purity and charity of a mother’s love. Her idea of celebrating Mother’s Day was wearing a carnation while visiting your mother or maybe going to church together. Children were also encouraged to write letters to their mothers, sharing the depths of their appreciation.
The first official Mother’s Day events were held on May 10. 1908, at the church where her mother taught Sunday School in Grafton, West Virginia, and at the Wanamaker’s department store auditorium(礼堂)in Philadelphia. Jarvis didn’t attend the event in Grafton, but she sent 500 white carnations.
4. What is the probable meaning of the underlined word “conceived” in paragraph 1?
A. Thought up        B. Figured out.
C. Found out.        D. Believed in.
5. What do we know about Jarvis’s mother?
A. She created Mother’s Day.        B. She was active in social work.
C. She joined in the American Civil War.        D. She taught Jarvis how to care for children.
6. How did Jarvis advise children to celebrate Mother’s Day?
A. Pray for their mother’s happiness.        B. Send some flowers to their mothers.
C. Write a letter to thank their mothers.        D. Accompany their mothers to the celebration.
7. Which can be the best title of this text?
A. A Memorable Mother        B. Carnation and Mother’s Day
C. The Greatness of a Mother                D. The Founding of Mother’s Day
【分析】这是一篇说明文。讲述了母亲节的真正的来源。是由西弗吉尼亚州的安娜·贾维斯(Anna Jarvis)构想出来的,用来纪念母亲们为孩子辛勤付出的节日。
4. 词句猜测题。根据文中第一段“It would be easy to believe that Mother’s Day was created by a greeting card company.”(人们很容易相信母亲节是由一家贺卡公司创造的。)以及划线句子开头的But可知,前后表转折,推知,母亲节并不是贺卡公司创造,而是由Anna Jarvis创造的。conceived应与create意思相近,AThought up意为想出;发明。符合题意。故选A项。
5. 细节理解题。根据文中第二段“Jarvis’s mother, Ann Reeves Jarvis, helped start “Mothers’ Day Work Clubs,” teaching women how to care for their children. During the Civil War, she organized “Mothers’ Friendship Day,” where mothers of Union and Confederate soldiers met to try to promote harmony. The younger Jarvis Was inspired by all the things her mother had accomplished with her social work.”(贾维斯的母亲Ann Reeves Jarvis帮助成立了母亲节工作俱乐部,教会妇女们如何照顾她们的孩子。在美国内战期间,她组织了母亲友谊日,在这一天,联邦和联邦士兵的母亲们聚在一起,试图促进和谐。小贾维斯的灵感来自于她母亲在社会工作中所做的一切。)可知,贾维斯的妈妈积极参加社会工作。故选B项。
6. 细节理解题。根据文中第四段“Her idea of celebrating Mother’s Day was wearing a carnation while visiting your mother or maybe going to church together. Children were also encouraged to write letters to their mothers, sharing the depths of their appreciation.”(她的庆祝母亲节的想法是在拜访你的母亲或一起去教堂时佩戴康乃馨。孩子们也被鼓励给他们的母亲写信,分享他们内心深处的感激。)可知,贾维斯建议孩子们写一封信感谢他们的母亲来庆祝母亲节。故选C项。
7. 主旨大意题。根据文中第一段“It would be easy to believe that Mother’s Day was created by a greeting card company. After all, the day is celebrated with special sales and brunches, lots of presents and massive advertising campaigns. But the day was actually conceived more than a century ago by Anna Jarvis of West Virginia as a way of honoring the sacrifices mothers made for their children.”(人们很容易相信母亲节是由一家贺卡公司创造的。毕竟,这一天会有特别的促销和早午餐,许多礼物和大规模的广告活动。但事实上,这一天是一个多世纪前由西弗吉尼亚州的安娜·贾维斯(Anna Jarvis)构想出来的,用来纪念母亲们为孩子辛勤付出的节日。)以及全文大意可知,该文通篇在讲母亲节的创立,故选D项。
二、七选五
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
A housewarming party is a special party to be held when someone buys or moves into a new apartment or house. The person who bought the house or moved is the one who throws the panty. The party is a chance for friends and family to congratulate the person on the new home.   1   And it is good time to fill the new space with love and hopefully presents.
  2   Some people register a list of things they want or need for their new home at a local or store or stores. Some common things people will put on a gift registry include kitchen tools like knives and things like curtains. Even if there isn’t a registry, a good housewarming gift is something to decorate the new house with, like a piece of art or a plant.
  3   This is often appreciated since at a housewarming there isn’t a lot of food served. There are usually no planned activities like games at a housewarming party. The host or hostess of the party will, however, probably give all the guests a tour of their new home. Sometimes, because a housewarming party happens shortly after a person moves into their new home, people may be asked to help unpack boxes. 4
Housewarming parties get their name from the fact that a long time ago people would actually bring firewood to a new home as a gift.   5   Now most homes have central heating and don’t use fires to keep warm.
A. This isn’t usual though.
B. It is traditional to bring a gift to a housewarming party.
C. You can also bring food or drinks to share with the other guests.
D. If you’re lucky enough to receive gifts, keep them in a safe place.
E. It also gives people a chance to see what the new home looks like.
F. The best housewarming parties encourage old friends to get together.
G. This was so that the person could keep their home warm for the winter.
【分析】本文是说明文,介绍了乔迁聚会的目的,礼物的选取,活动安排和名称的由来。
1. E。上句 The party is a chance for friends and family to congratulate the person on the new home介绍庆祝乔迁之喜的聚会是亲戚朋友祝贺搬新家的人的一次机会,下句 And it is a good time to fill the new space with love and hopefully presents介绍这也是给新家装满爱和希望礼物的好时机。E项与上下句并列,都是庆祝乔迁之喜聚会的目的。
2. B。下文Some common things people will put on a gift registry include kitchen tools like knives and things like curtains.like a piece of art or a plant. 列举了参加聚会所带礼物的清单,可以是厨房工具、窗帘、艺术品或绿植。这些都和参加聚会带礼物有关,B项概括了本段内容,引出下文。
3. C。本段介绍了聚会的活动安排,根据后文This is often appreciated since at a housewarming there isn' t a lot of food served.指出因为新搬家,所以主人不会准备太丰盛的食物或太多的活动。那么本句是在建议你可以带上自己的食物或饮料与其他客人分享搬家,所以主人不会准备太丰盛的食物或太多的活动。C项:你也可以带上食物或饮料与其他客人分享。
4. A。本段提到在乔迁聚会上人们会聚餐,主人带领客人参观新家。上句提到,由于乔迁聚会是在搬进新家后不久举行的,人们可能会被要求帮助打开箱子。根据常识可知在乔迁聚会上让客人们帮忙干活是不常见的,A项表达了此意,与上文衔接。
5. G。上句介绍了乔迁聚会名称的由来,根据bring firewood to a new home as a gift.可知人们会带柴火作为礼物,那么本空承接上文说明了带柴火的目的和作用。G项符合语境。
三、完形填空
阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

When I woke up last week, I looked out and saw nothing but white snow. It wasn’t a 1; for days the weathermen had been 2 the winter storm. In the past years I had shoveled () snow without too much 3, but this year the task seemed challenging 4 I’d just had back surgery.
But when I looked out of the window again, I was surprised to see my young neighbor 5 my walkways. I couldn’t believe my eyes. I knew my neighbors well, 6 we didn’t often socialize. 7, I fixed a cup of coffee and took it to the back door. When I opened the door, Gary 8 his work and accepted the hot cup 9. Clearing snow wasn’t a(n)   10 job because on the top of the snow was a solid sheet of ice, making the walkways and streets slippery.   11, that didn’t stop Gary; he worked hard until the job was finished. I 12 to thank him, but he said it was nothing. And when it was all finished, he got in his car and drove to his office. His wife Cathy 13 left for her job.
What could I do to 14 their kindness? I decided to make a big pot of soup for their supper. Cathy wouldn’t have to 15 the meal when she came home from work on such a cold day. However, the street was still 16, and I couldn’t deliver my offering to them safely. So when I saw Cathy come home, I 17 and told her I had some soup for them. When she came over to   18the soup, she seemed as grateful as I felt when I saw her husband shoveling my walkways.
Now I’m constantly looking for ways of    19 others. Gary had started a chain reaction in my soul. By helping me out 20 being asked, he sparked a similar feeling within me.
1. A. problem                 B. surprise                 C. fact                         D. dream
2. A. preventing                 B. remembering        C. recording                 D. forecasting
3. A. effort                         B. interest                 C. skill                         D. effect
4. A. unless                         B. although                 C. as                         D. until
5. A. painting                         B. clearing                 C. repairing                 D. building
6. A. and                         B. but                         C. or                         D. so
7. A. Quickly                         B. Luckily                 C. Generally                D. Similarly
8. A. chose                        B. continued                 C. stopped                 D. delayed
9. A. proudly                         B. bitterly                 C. hopefully                D. gratefully
10. A. steady                         B. easy                         C. boring                 D. important
11. A. Otherwise                 B. However                C. Therefore                 D. Moreover
12. A. pretended                 B. agreed                        C. tried                         D. hesitated
13. A. often                         B. also                         C. never                         D. seldom
14. A. repeat                         B. receive                 C. repay                         D. return
15. A. sell                         B. prepare                 C. finish                         D. eat
16. A. wide                         B. noisy                         C. clean                         D. icy
17. A. called                         B. visited                 C. prayed                 D. appeared
18. A. seek for                 B. throw away         C. look at                 D. pick up
19. A. helping                 B. hugging                 C. praising                 D. accepting
20. A. besides                        B. for                        C. without                D. beyond
           【分析】记住一定要尽力去帮助别人,只有这样人们才会感到社会的温暖,人们才会懂得感恩。
1. B。根据后文的for days ...可知,一连好多天气象员都预告冬季暴风雪要来临,可知作者醒来看到窗外的雪时并不感到意外(surprise)。
2. D。此处指气象员预报(forecasting)冬季暴风雪。
3. A。根据下文的but ... challenging 可知,在过去铲雪对作者来说是件毫不费力(effort)的事。
4. C。今年铲雪对于作者似乎是个挑战,是因为(as)他的背部刚做了手术。
5. B。根据下文可知,作者看到年轻的邻居正替他清扫(clearing)他的走道。
6. B。前后语境有转折关系,故用but
7. A。看到Gary 为自己铲雪,作者很快(Quickly)冲了杯咖啡端去给他喝。
8. C。因为当时Gary在工作,作者给她端来了咖啡,Gary于是停止(stopped)手中的工作。
9. DGary停下手中的工作,感激地(gratefully)接过作者给他的咖啡。
10. B。根据后半句可知,清扫雪并不容易(easy)。
11. B。然而(However),这么难干的活也没有阻止Gary 去帮助作者。
12. C。作者试图(tried)对Gary 表示感谢,但Gary觉得这不是什么大事。
13. BGary 帮作者铲完雪后,开车去上班,他的妻子也(also)去工作了。
14. C。根据下一句可知,作者想要做点什么去回报(repayGary 的善举。
15. B。作者决定为Gary Cathy 准备好晚餐,这样Cathy回家后就不用再准备(prepare)饭了。
16. D。联系上文可知,此处指街道有结冰(icy)。
17. A。正因为街道有结冰,所以作者是打电话(called)。
18. D。此处指街道有结冰(icy),作者打电话(called)告诉Cathy来作者家拿(pick up)晚餐。
19. A。由Gary 的行为可知,在他的影响下作者也经常去帮助(help)他人。
20. C。根据上文可知,Gary 是没有(without)被要求就主动帮助作者的。
四、语法填空
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
A few weeks ago, I was taking a quiet walk in my backyard 1 I saw a baby bird lying in the grass. It must 2(fall) off the nest high in the branches. I was sure it was dead. But as I tried to pick it up, suddenly it moved.
    To put it back, I placed a ladder 3the tree and tried to get it near the branch with the nest. It was then that I saw a neighborhood cat in the leaves. Immediately it came to my mind 4he must have shaken the bird out of the nest when climbing up along the branches and trapped5up in the tree as well. Climbing up through the branches, I seized him, gave him a scolding "Hiss!" and 6(drop) him softly to the ground. He ran off as fast as he could.
    I 7(gentle) picked up the baby bird, climbed up the ladder and, 8(reach) my arm out as far as I could, placed it in the nest. Then I said a little prayer for it.
In the weeks that followed I looked up at the nest several times, 9 only saw the mother bird. I may never know whether my efforts have made 10 difference or not. But trying was enough. Sometimes love has to be its own reward.
【分析】这是一篇记叙文,介绍作者解救被困小鸟的感人故事。
1. when考查常用句型。was/were doing ..when...表示“正在……这时”。
2. have fallen考查情态动词用法。must have done表示对过去发生事情的肯定推测。
3. against考查介词用法。介词against这里表示“依靠”。
4. that考查主语从句连词用法。that引导主语从句。
5. himself考查反身代词。依据语境逻辑应用反身代词作宾语。
6. dropped考查动词时态用法。结合语境应用一般过去时。
7. gently考查副词用法。修饰动词应用副词,注意gentle的副词形式。
8. reaching考查非谓语动词用法。结合语境应用现在分词短语作伴随状语。
9. but考查并列连词用法。前后句逻辑上构成转折关系,故用but
10. a考查冠词用法。make a difference是固定搭配,“有区别,有影响”。
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

Archiver|手机版|小黑屋|5432教案网 ( 蜀ICP备2022024372号-1 |川公网安备51152402000101号 )|网站地图

GMT+8, 2025-10-31 01:50 , Processed in 0.790690 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.5

© 2001-2025 Discuz! Team.

快速回复 返回顶部 返回列表